Vad är hampa?

Den här sidan handlar om industrihampa och produkter som kommer av denna planta. Det latinska namnet är Cannabis Sativa. Det är historiskt sett en undersort av cannabis som är bra för t ex fiberproduktion till textil och tillverkning av fröolja. Förr i tiden var hampa en vanlig gröda eftersom användningsområdena är många.

RÅVARAN HAMPA OCH TEXTIL

Innan bomull blev industrialiserat och tog över så gjordes textil ofta av hampa världen över. Det är inte så lång tid tillbaka som bomull var en lyxvara för rika och vanliga människor ofta hade enklare och ekonomiska kläder. Dessa plagg tillverkades ofta av fibrer från cannabisväxten.

Det var inte bara kläder, även starka segel och rep som behövdes till dåtidens sjöfart, den primära infrastrukturen för handel och krig. Ordet canvas kommer faktiskt från ordet cannabis eftersom den grova väven för att täcka t ex vagnar blev synonymt med textil från växten. Ett annat fenomen från tiden med cowboys och indianer är jeansbyxan, som ursprungligen innehöll -ja du kan säkert gissa- hampatextil så klart!

PAPPER AV HAMPA

Ett annat historiskt viktigt användningsområde är papper. Som tillverkades i antikens Kina redan för 2000 tusen år sedan. Nästan lika lång tid tillbaka så odlades hampa faktiskt även i Sverige enligt arkeologiska bevis.
Den amerikanska frihetsdeklarationen trycktes 1796 på hampapapper. Den första presidenten i USA George Washington odlade växten. Än idag används hampafibrer som del i pengasedlar för slitstarka och mjukgörande egenskaper.

Så länge kan du handla CBD-olja och hampakapslar

Hampans Historia

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen