Hampa i matlagning

Huvudgrupperna av de hampaprodukter vi kan ha användning av i matlagning kan grovt indelas i följande områden:

Frön

Hampafröna kan strös över t ex yoghurten eller gröten eller blandas ner i matlagning och bakning.
Hampafrösmör tillverkas av skalade hampafrön som malts i stenkvarn i en temperatur som understiger 42 grader. Smöret kan förslagsvis användas som ersättning till vårt vanliga smör och margarin i olika sammanhang.

Så kallade ”hemp bars” som ser ut som en Snickers ungefär, är populära och finns i många smaker. Internet översvämmas av recept på hur man tillagar sina egna godsaker med hjälp av frön från cannabisväxten.

Proteinpulver är en populär produkt hos vegetarianer som utövar fysisk träning, inte minst för att pulvret är så proteinrikt att deras dagsbehov blir väl tillgodosett.

Det är även möjligt att göra köttsubstitut som tex hampafärs, biffar och korv.

Fröolja

Användningen av näringsrika hampaprodukter som t ex hampfröolja har på sistone blivit mycket populär och oljan går lätt att införliva i den vanliga matlagningen så länge man tänker på att oljans temperatur inte bör överstiga 75-80 grader.Om det skulle hända så blir smaken på anrättningen en aning bitter.
Annars går det utmärkt att helt enkelt hälla lite olja över en preparerad sallad,(förslagsvis innehållande guacamole, som tack vare sin höga fetthalt tar ut det bästa ur hampfröoljan).
En annan metod att på ett enkelt sätt införliva oljan i din dagliga kost, är att t ex byta ut den vanliga matoljan man använder vid tillagning av dressing mot hampfröoljan.

Växtmaterial från plantan

Delar från hampaplantan kan med fördel användas till att brygga thé eller mixas ned i en hälsosam smoothie eller vitamindrink.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen