Cannabinoider- Viktiga ämnen i våra kroppar och cannabisväxten

Vad är det endocannabinoida systemet?

ECS – Endocannabinoida systemet

Så pass sent som 1964 lyckades en israelisk forskare vid namn Raphael Mechoulam isolera THC, den rusframkallande cannabinoiden i cannabis. Det var början på vad som sedan skulle visa sig vara upptäckten av det endocannabinoida systemet, ett signalsystem i våra (och övriga däggdjurs) kroppar som är nödvändigt för att vi ska kunna balansera en mängd processer- som t ex aptit, avkoppling, minnesfunktioner och immunförsvar samt uppnå en optimal grad av välbefinnande.

1988 upptäckte forskarna de första cannabinoid-receptorerna i en råtthjärna och ganska snart insåg man att hela hjärnan var fylld av dessa receptorer. De var flera till antalet än någon annan sorts neurotransmittorer och de kallades för CB1-receptorer.

Dessa receptorer sitter dessutom på våra celler i vårt nervsystem och på diverse olika celler i kroppen.

1990 hade forskarna lyckats identifiera den DNA-sekvens som kännetecknar den receptor hos möss som tar emot THC, d v s CB1-receptorer.

Man lyckades framställa möss utan denna receptor och det visade sig att då blev mössen inte påverkade av THC, vilket utgör bevis för att THC påverkade just dessa receptorer.

1993 hade man kommit så långt i forskningen att man kunde identifiera ytterligare en receptor, som logiskt nog döptes till CB2. Denna receptor återfinns bl a i tarmsystemet, hjärtat, levern, mjälten, lymfan, benvävnaderna, njurarna samt våra fortplantningsorgan.

Frågan var bara- vad hade dessa receptorer för funktion..?

Svaret på den frågan hade börjat visa sig 1992, då (återigen den israeliske forskaren Raphael Mechoulam) upptäckte den första av kroppen själv producerade (endogena) cannabinoiden, som döptes till Anandamid (efter sanskritordet som betyder lycksalighet). Anandamid ingår för övrigt i choklad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen